Culinair

Simpele gerechten voor het nieuwe jaar 2025: een makkelijke en lekkere feesttafel!

#image_title
153views

Wat te doen als je geen tijd hebt om lang aan het fornuis te staan ​​en augurken te bereiden, of als je culinaire talenten verre van de titel van meesterkok zijn, maar je wel een smakelijke en mooie nieuwjaarstafel wilt? Het antwoord is simpel: bereid eenvoudige nieuwjaarsgerechten en een doordacht menu.

Van hen is het volgende menu voor het feestmaal samengesteld:

Hele kip in de oven

Er zijn twee soorten eenvoudige vleesgerechten: gerechten die snel worden bereid, maar de constante deelname van de gastvrouw aan het kookproces vereisen, en gerechten die langer duren om te bereiden, maar geen constante controle over het kookproces vereisen.

Het tweede type omvat geheel gebakken kip, waarvoor heb je nodig:

  • 1 middelgroot kippenkarkas;
  • 350 g ongezoete yoghurt zonder vulstoffen of toevoegingen;
  • 30 g koriander;
  • zout, peper, kerrie en andere kruiden.

Bak als volgt:

  1. Was de kip en droog hem af met keukenpapier. Meng in een aparte container yoghurt, fijngehakte koriander, zout en kruiden.
  2. Wrijf het karkas aan alle kanten goed in met dit mengsel en zet het 12-20 uur in de koelkast om te marineren.
  3. Verwarm vervolgens de oven voor op 180-200 graden. Bekleed een ovenschaal met folie, leg de kip erop en bak tot hij gaar en goudbruin is. Dit kan 40 tot 60 minuten duren.

Om te bepalen of de kip gaar is, prikt u er gewoon met een mes in. Als er helder sap uitstroomt, is het vlees klaar.

Nieuwjaarsvarkensvlees met pruimen

De bereiding van dit warme varkensvleesgerecht duurt niet langer dan een half uur. Wat is er eenvoudiger, vooral voor liefhebbers van vlees in zoetzure saus? Wanneer u vlees koopt voor dit eenvoudige nieuwjaarsgerecht, moet u de voorkeur geven aan vettere stukken. Het dijbeen, de nek, de onderbuik of het borstbeen zijn geschikt.

Lijst met benodigde ingrediënten:

  • 400 g varkenshaas;
  • 100 g pruimen;
  • 50-70 g gedroogde kersen;
  • 150-200 g uien;
  • 40 g tomatensaus;
  • 15 ml balsamicoazijn;
  • zout, peper en plantaardige olie.

Algoritme van acties:

  1. Giet plantaardige olie in een koekenpan en steek deze in brand. Terwijl de olie aan het opwarmen is, schilt u de ui en snijdt u deze in halve ringen, doet u deze in de pan en bakt u deze 2-3 minuten.
  2. Snijd het varkensvlees in middelgrote stukken, voeg toe aan de ui en bak alles 5-7 minuten. Voeg vervolgens azijn, zout, kruiden, tomatensaus toe.
  3. Voeg na een paar minuten gedroogd fruit toe aan de inhoud van de pan. Het is niet nodig om de pruimen te stomen, maar de zaden moeten worden verwijderd. Laat alles op middelhoog vuur sudderen tot het vlees gaar is.

Als je geen balsamicoazijn in de keuken hebt, kun je het vlees overgieten met een mengsel van sojasaus (80 ml), honing (20 g) en citroensap (5 ml).

Gebakken aardappelen – een eenvoudig en bevredigend gerecht

– een constante favoriet onder de bijgerechten op elk feestmaal. Recepten voor aardappelgerechten kunnen complex of eenvoudig zijn, waarbij minimale deelname van de gastvrouw vereist is. Dus met bescheiden culinaire vaardigheden en een gebrek aan tijd om te koken, kun je voor het nieuwe jaar gebakken aardappelen als bijgerecht serveren.

Om het voor te bereiden heb je nodig:

  • 800 g aardappelknollen van gemiddelde grootte en langwerpige vorm;
  • 30 g plantaardige olie;
  • zout, gemalen zwarte peper, kerrie en droge Italiaanse kruiden naar smaak.

Voortgang:

  1. Aardappelen kunnen met of zonder schil worden gekookt. Was in het eerste geval de knollen zorgvuldig met een borstel en droog ze af met keukenpapier. Geschilde aardappelen worden ook gewassen en gedroogd.
  2. Snijd elke aardappel in meerdere, ongeveer gelijke plakjes en plaats deze in een bakvorm. Bestrooi alles met zout, specerijen en kruiden, giet de olie erbij en meng goed.
  3. Plaats de pan met aardappelen in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak 40-60 minuten. Als je de convectie of grill vijf minuten voor het einde van het koken inschakelt, verschijnt er een smakelijke gouden korst op de plakjes.

De kruiden waarmee aardappelen worden gebakken, kunnen naar eigen smaak worden aangepast, bijvoorbeeld door knoflook toe te voegen die door een pers is gehaald of gedroogd. Als je het hete bijgerecht voor het serveren met verse gehakte kruiden bestrooit, wordt het nog smaakvoller.

Rol met rode vis

Een vakantievoorgerecht moet een eenvoudig en smakelijk gerecht zijn dat een minimum aan tijd kost om te bereiden. Als u alleen dergelijke recepten gebruikt, kunt u in slechts een paar uur een rijke en bevredigende tafel bereiden. Aan al deze eisen wordt voldaan.

Je zal nodig hebben:

  • 1 dunne Armeense lavash;
  • 250 g roomkaas;
  • 200 g licht gezouten zalm;
  • 20 g dille;
  • 20 g groene uien;
  • 20 g slablaadjes;
  • 15 ml citroensap.

Volgorde van acties:

  1. De greens moeten worden gewassen en gedroogd, uitgespreid op een papieren handdoek. Snijd vervolgens de dille en uien fijn en meng met roomkaas, terwijl je tegelijkertijd citroensap toevoegt.
  2. Verdeel een dun vel Armeense lavash op tafel en bestrijk het met een gelijkmatige laag kaas en kruiden. Snijd de rode vis in dunne plakjes, die gelijkmatig over het pitabroodje worden verdeeld. Leg er schone en droge slablaadjes op.
  3. Rol alles op tot een strakke rol, snijd het in porties en het voorgerecht is klaar om te serveren. Om te voorkomen dat de afgesneden stukken van de rol uit elkaar vallen, kunnen ze worden vastgebonden met groene uienveren.

Vlees- en kaasschotels

Hoeveel salades en andere gerechten er ook op tafel staan, een vlees- en kaasplateau is niet compleet. Bovendien is dit de gemakkelijkste manier om onverwachte gasten snel te voeden, en niet alleen op nieuwjaarsdag.

Bij het versieren van een vlees- of kaasbord moet u rekening houden met het advies van ervaren huisvrouwen:

  1. Worsten en vleesproducten moeten heel dun worden gesneden. Je kunt natuurlijk kant-en-klare stukken in vacuümverpakking kopen of deze service in de supermarkt gebruiken, of je kunt het mes scherper slijpen en alles zelf doen.
  2. De kaas kan in dunne plakjes of kleine blokjes worden gesneden. Plakjes gemaakt met een gekruld mes zien er prachtig uit. Om verwering van de kaas te voorkomen kun je hem beter niet vooraf snijden. Hier zijn enkele ideeën voor.
  3. Kaas past goed bij honing, noten en fruit (druiven, aardbeien, peren, vijgen), dus ze kunnen worden gebruikt bij het ontwerp van een kaasplateau, door er bijvoorbeeld verschillende soorten kaas mee te scheiden.

  1. Het eenvoudigste type lay-out is plaatsing in lagen, waarbij elke volgende rij een kleinere diameter heeft dan de vorige. Je kunt de plakjes eenvoudig opmaken, of je kunt ze in nette kokers rollen. Ideeën ter inspiratie vind je op de foto.

  1. Kaas- en vleesborden kunnen op één gerecht gecombineerd worden, maar om te voorkomen dat de smaken van de producten zich vermengen, is het beter om ze te scheiden met bijvoorbeeld fruit of olijven.

Gevulde eieren met kaas

Ook heel gemakkelijk te bereiden met diverse vullingen. Het moeilijkste bij het bereiden ervan is het pellen van de eieren, zodat het oppervlak van het eiwit glad blijft zonder schade. Om dit te doen, moet je ze na het koken onmiddellijk afkoelen onder stromend water, ze vervolgens een beetje pureren zodat er scheuren in de schaal verschijnen, en ze nog eens 10-15 minuten in koud water laten staan.

En om gevulde eieren met kaasvulling te bereiden, je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 6 hardgekookte eieren;
  • 100 g harde kaas;
  • 100 g wortels;
  • 10 g knoflook;
  • 40-60 g mayonaise;
  • dille, zout en kruiden.

Hoe koken:

  1. Snijd elk ei in de lengte in twee helften en verwijder voorzichtig de dooiers.
  2. Rasp de kaas en de wortels in een kom op de fijnste rasp, pureer de gekookte dooiers tot kruimels en haal de knoflook door een pers. Voeg mayonaise, zout, peper toe en meng goed.
  3. Vul met een lepel de eiwithelften met het resulterende mengsel, plaats ze mooi op een serveerschaal en bestrooi ze met gehakte kruiden.

Dooiers voor het vullen kunnen niet alleen worden gemengd met gehakte kaas, ook ingeblikte vis, kabeljauwlever, gebakken champignons, rode kaviaar en andere zijn geschikt.

Salade “Dennenappel”

Op het eerste gezicht lijkt het moeilijk om zo’n realisme te bereiken, maar het proces van het bereiden van het gerecht is eenvoudig, net als de samenstelling:

  • 200 g harde kaas (je kunt verschillende soorten nemen);
  • 100 g zachte roomkaas;
  • 10-15 g knoflook;
  • 5 g Dijon-mosterd;
  • amandelen en rozemarijn ter garnering.

Kook methode:

  1. Rasp de harde kaas op de fijnste rasp, voeg zachte roomkaas, geperste knoflook en mosterd door een pers toe. Meng het mengsel grondig en vorm er een of twee dennenappels van.
  2. Plaats het kaasmengsel op een bord en plaats de amandelpitten in rijen en enigszins schuin in de salade, waarbij u een kegel nabootst. Hierna hoeft u alleen nog maar groen toe te voegen, dat een dennentak zal imiteren.

In plaats van hele noten kun je amandelen of ongezoete cornflakes gebruiken, de salade ziet er ook uit als een hoorntje, maar het decoratieproces zal veel langer duren.

Marshmallowcake zonder bakken

Eenvoudige nieuwjaarsgerechten zijn niet alleen snacks en salades; er zijn ook veel mooie, smakelijke en gemakkelijk te bereiden desserts, zoals een no-bake marshmallowcake.

Deze delicatesse bestaat uit:

  • 3 kant-en-klare biscuitgebakjes (te koop in de winkel);
  • 300-400 g marshmallows;
  • 300 g wafelrollen;
  • 500 ml zware slagroom (33%);
  • 100 g poedersuiker;
  • marmelade, verse of ingeblikte bessen en fruit, diverse snoepjes en snoepjes voor decoratie.

Voorbereiding:

  1. Klop de gekoelde room met poedersuiker tot een luchtige, stabiele room. Het zal gemakkelijker zijn om dit te doen als u de mixer-gardes 15-20 minuten in de vriezer legt.
  2. Vet het eerste biscuitgebak in met room en verdeel de marshmallowhelften er zo strak mogelijk over. Vul de gaten tussen de marshmallows met room, bedek met de tweede cakelaag, opnieuw – room en een laag marshmallows.
  3. Bedek de marshmallows met de derde cakevorm en bestrijk ze vervolgens aan alle kanten met room. Lijm de wafel strak tegen elkaar aan de zijkanten van het dessert en plaats het decor van snoep, snoep en bessen erop.

Om te voorkomen dat de wafelrollen van de taart vallen, kunnen ze worden vastgebonden met een mooi satijnen lint, dat vervolgens voor het serveren kan worden verwijderd. Na een paar uur in de koelkast blijven de buizen stevig plakken en kun je de cake zonder problemen aansnijden.

Gebakken appels

Een eenvoudig maar zeer smakelijk dessert dat gemakkelijk in porties te serveren is, kan worden gemaakt van appels.

Hiervoor heb je nodig:

  • 5-6 middelgrote appels;
  • 100 g walnoten;
  • 100 g rozijnen;
  • 20-40 g honing;
  • kaneel, poedersuiker naar smaak.

Bakproces stap voor stap:

  1. Hak de walnootpitten fijn met een mes. Was en droog de rozijnen, maar stoom ze niet in kokend water; ze worden zacht en verzadigd met appelsap dat vrijkomt tijdens het bakken. Meng noten, rozijnen, honing en kaneel.
  2. Was en veeg de appels af. Snijd vervolgens met een scherp mes het “deksel” aan de bovenkant af en snijd de kern eruit, waarbij de wanden ongeveer 1 cm dik blijven.
  3. Vul de appels met gedroogd fruit en notenvulling, dek af met deksels en bak. Dit kan in de magnetron gedurende 4-5 minuten op maximaal vermogen of in de oven op 180 graden gedurende 15 minuten.

Voor het serveren kan dit eenvoudige dessert worden bestrooid met poedersuiker.

Cocktail boem boem

Een heerlijk menu is onmogelijk zonder. Tradities mag je natuurlijk niet veranderen en het nieuwe jaar 2025 kun je beter vieren met een glas champagne, maar tijdens het feest kun je je gasten wel trakteren op iets nieuws, bijvoorbeeld een cocktail op basis van een bruisend drankje en sinaasappelsap .

Verhoudingen ingrediënten:

  • 200 ml witte rum;
  • 180 ml champagne;
  • 180 ml zoete vermout;
  • 100 ml sinaasappelsap.

Hoe doe je:

  1. Giet rum, vermout en sap in een shaker. Voeg crushed ijs toe en schud goed.
  2. Giet de inhoud van de shaker samen met ijs in glazen en vul aan met champagne. Garneer het drankje met plakjes of figuurlijk gehakte sinaasappelschil.

Door eenvoudige gerechten voor het nieuwe jaar te bereiden, kunt u een stevige en smakelijke vakantienacht doorbrengen in het gezelschap van familie en vrienden, waarbij u een minimum aan tijd en moeite besteedt aan de voorbereiding op de vakantie, waardoor u de hele nacht plezier kunt hebben zonder te krijgen moe.