Culinair

Waarom gekookte garnalen “rubberachtig” worden: de onthullingen van de chef-kok

500views

Heb je je ooit afgevraagd waarom de garnalen die je zo liefdevol hebt bereid soms rubberachtig blijken te zijn?

Je hebt veel tijd en moeite besteed aan de voorbereiding ervan, en het resultaat was meer dan triest.

Laten we snel uitvinden wat het culinaire fiasco had kunnen veroorzaken.

Te lang koken

Veel professionele chef-koks noemen een te lange kooktijd als de meest voorkomende reden waarom zeevruchten slecht smaken.

Garnalen
Foto: © Belnovosti

Veel mensen geloven dat hoe langer een product wordt gekookt, hoe zachter en veiliger het wordt. Deze aanpak werkt echter niet bij garnalen. Ze mogen niet langer dan 5 minuten worden gekookt, anders zou het een hele opgave zijn om ze smakelijk te noemen.

Verkeerde kooktechniek

Als je garnalen in koud water gooit en ze na het koken in de pan laat “drijven”, dan moet je niet verbaasd zijn dat ze naar tong smaken.

Dit komt doordat het eiwit in garnalenvlees zeer snel stolt – vanaf een temperatuur van 40 graden. Zie daarom punt 1: overschrijding van de kooktijd.

Afgewerkt product

Het is ook mogelijk dat je garnalen hebt gekookt die al gekookt zijn, aangezien de meeste gekookt worden verkocht.

Let bij het kopen van producten op de kleur: verse garnalen zijn meestal grijs, terwijl gekookte garnalen roze of rood zijn.

Eerder vertelde BelNovosti hoe je vlees moet marineren zodat het in je mond smelt.