Als je niet bekend bent met de Koreaanse keuken, weet dan dat deze behoorlijk pittig is. En een van de belangrijkste traditionele gerechten die op de Koreaanse tafel aanwezig is, is kimchi. Het is een augurk gemaakt van gefermenteerde Chinese kool of raap met chilipasta en groenten.

Dat is de reden waarom weinigen zich zouden voorstellen dat Koreaanse kimchi gecombineerd kan worden met Bulgaarse banitsa, hoewel we in de inheemse keuken “zelnik” hebben. Maar toch is het idee van boerenkool gemengd met kaas, eieren en taartbodem behoorlijk gewaagd.

Het resultaat is echter meer dan verbluffend. Dit is precies waar de deelnemers aan de open les “Tastes of Korea”, georganiseerd door de Ambassade van de Republiek Korea in Bulgarije, ter gelegenheid van Kimchi Day (22 november), van overtuigd raakten.

Foto: De auteur

De ambassadeur van de Republiek Korea, Z.E. Bae Jongin was gastheer van het evenement, waarbij elke deelnemer de kans kreeg om zijn portie voor te bereiden en de zogenaamde te ervaren “kimjang”* aangepast.

Chef-kok Lee, de chef-kok van de ambassadeur van de Republiek Korea, hield een masterclass over het bereiden van kimchi en verwende vervolgens de smaakpapillen van de aanwezigen met verschillende gerechten gemaakt met kimchi. Onder hen waren kipburger, loempia’s, mandu en de verrassing: het kimchi-pasteitje.

Na het maken van kimchi hebben Koreanen energie nodig en eten ze daarvoor voedsel. Eén daarvan is buikspek met verse kimchi. Foto: De auteur

Diverse gerechten gemaakt met kimchi, foto: De auteur

Chef Li tijdens de demonstratie kimchi maken, foto: Auteur

Kimjang* – de traditie van het maken en delen van kimchi maakt sinds 2013 deel uit van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. De organisatie zegt dat het de Koreaanse identiteit bevestigt en een uitstekende gelegenheid is om gezinnen te versterken.

“Als het buiten koud wordt en je de ijskoude bries op je gezicht voelt, weten de Koreanen dat het tijd is om kimchi te maken.” Er zijn twee redenen die Kimjang zo speciaal maken. De eerste is dat de winteruitrusting wordt voorbereid op de koude maanden, en de tweede is dat de hele familie en gemeenschap samenkomen”, legt Chief Lee uit.

Dus doe op 22 november zoals de Koreanen doen: kom samen met vrienden en familie, pak wat Chinese kool, chilipasta en groenten, kies een van de vele kimchi-recepten en ervaar de traditie van Kimjang.

Tsanka DONKOVA, BLITZ

Volg het laatste nieuws met BLITZ en op Telegram. Word hier lid van het kanaal