Culinair

Zelfgemaakt taartdeeg: 5 heerlijke recepten en veel ideeën!

#image_title
483views

Tartlets zijn een snack die elke nieuwjaarstafel kan versieren. Maar het is vaak lastig om lekkere en kwalitatieve manden te vinden om te vullen. In een dergelijke situatie kun je ze zelf bakken. Er zijn veel opties voor het bereiden van deeg voor taartjes, waaruit elke huisvrouw iets kan vinden dat ze kan doen en leuk vindt.

In dit artikel:

Hoe maak je taartjes thuis?

Voor thuis bereide snackmanden volstaat het niet om heerlijk deeg te kneden; je moet ze ook op de juiste manier kunnen vormen. Er zijn drie manieren om taartjes van deeg te maken en er is nog een snelle manier waarbij je helemaal geen gedoe met het deeg hoeft te hebben. Laten we ze allemaal in meer detail bekijken met foto’s en video-uitleg van het proces.

Het gebruik van ijzeren mallen

Kleine metalen muffinvormpjes zijn ideaal voor het bakken van kruimeldeegmandjes. Om ze te maken, gaat u als volgt te werk:

  1. Rol het zandkoekdeeg uit tot een laag van maximaal 5 mm dik.
  2. Gebruik een taartvorm om cirkels uit te snijden met een gevormde rand zoals een glas.
  3. Plaats elke cirkel in een aparte vorm en spreid deze met je vingers langs de zijkanten en muren.
  4. Stuur de bereidingen 20-30 minuten naar de koelkast, nadat u met een vork in de bodem hebt geprikt. Bak vervolgens in een voorverwarmde oven goudbruin.

Omdat zandkoekdeeg voldoende vet bevat, hoeven de vormpjes niet ingevet te worden. De afgewerkte taartjes komen prima los van de muren.

Taartjes zonder mallen

Deze vormmethode is geschikt voor zandkoekjes en bladerdeeg. In plaats van speciale culinaire ringen of stekken, kunt u gewone glazen met verschillende diameters gebruiken. De volgorde van productvorming is in dit geval als volgt:

  1. Rol het zandkoek- of bladerdeeg uit tot een laag van 0,5-0,7 cm dik.
  2. Gebruik een glas met een grotere diameter en knip er cirkels uit.
  3. Knip de middelpunten van de helft van de cirkels uit met een glas (of ring) met een kleinere diameter.
  4. Plaats de resulterende ringen op de cirkels om zijkanten te vormen. Voor een grotere betrouwbaarheid kunnen ze aan elkaar worden gelijmd met een ei dat tot een gladde massa wordt geschud.

De bodem van de producten moet ook worden geprikt met een vork, maar de zijkanten mogen niet worden gebruikt, want hoe hoger ze rijzen, hoe meer vulling er in het taartje past.

Geen problemen met deeg: van lavash

Heel snel en eenvoudig kun je snackmanden bereiden van dunne Armeense lavash. De volgorde van acties met deze formatiemethode zal als volgt zijn:

  • Snij een dun vel lavash in kleine gelijke vierkantjes.
  • Plaats ze per twee op elkaar, zoals te zien is in de video. Om ze beter te laten plakken, kun je de contactpunten invetten met ei.

  • Bekleed vervolgens de bodem en zijkanten van een metalen muffinblikje ermee.
  • Droog het pitabroodje 3-5 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de taartjes vervolgens afkoelen, haal ze uit de vorm en vul ze met de voorbereide vulling. Je kunt trouwens nog steeds koken. Ze zijn mooi, smaakvol en heel gemakkelijk te bereiden.

Op vergelijkbare wijze kun je manden vormen van hete wafels, zonder ze na het bakken één keer in een buis te rollen, maar in een muffinvorm te plaatsen.

Hoe breng je de siliconen mal aan?

De moeilijkheid bij het gebruik van een siliconenvorm bij het bakken van zelfgemaakte taartjes is dat het erg moeilijk is om het deeg langs de zijwanden te verdelen. Als je er met je handen op drukt, vervormen ze zo nu en dan.

Om dit te voorkomen, worden de uitgesneden ronde plano’s in mallen geplaatst met behulp van een speciaal apparaat dat gemakkelijk een glas met de juiste diameter kan vervangen. Een cirkel deeg wordt van buitenaf op de bodem geplaatst en vervolgens wordt het vat omgedraaid en in een siliconenvorm geplaatst.

5 deegrecepten voor zelfgemaakte taartjes

Het deeg kan bladerdeeg, zandkoekjes, gist, vla en zelfs pannenkoek zijn. Hieronder staan ​​​​beproefde recepten voor elk van de mogelijke opties, evenals de fijne kneepjes van het bakken.

Ook hebben we 30 van de heerlijkste opties bereid.

Bladerdeeg

Het is gemakkelijker om ongedesemd of gistbladerdeeg in de winkel te kopen in de vorm van een kant-en-klaar bevroren halffabrikaat. Maar als de huisvrouw haar eigen snackmanden wil maken, waarbij ze niet alleen de samenstelling van de vulling controleert, kun je een lichtgewicht versie van vals bladerdeeg of gehakt deeg gebruiken.

Om het voor te bereiden heb je nodig:

  • 1 ei;
  • 60 g zure room;
  • 120 g bevroren boter;
  • 3 g zout;
  • 310 g bloem.

Stap voor stap recept:

  1. Meng bloem met zout. Rasp vervolgens de bevroren boter erin op een grove rasp en maal alles snel tot kruimels. De boter mag niet beginnen te smelten.
  2. Voeg hierna zure room en ei toe en verzamel het deeg snel tot een bal, wikkel het in folie en zet het minimaal 40 minuten in de koelkast.
  3. Rol het gekoelde deeg snel uit, vorm er taartjes van op een willekeurige manier en bak ze.

Het goede aan dit deegrecept is dat het van tevoren kan worden bereid en in de koelkast kan worden bewaard, en indien nodig verse zelfgemaakte taartjes eruit kan halen en bakken.

Zandkoekdeeg

Er moet letterlijk een paar uur vrije tijd worden besteed aan het bereiden van een hele berg van 30 heerlijke zelfgemaakte manden gemaakt van zanddeeg met dooiers. Het bevat:

  • 2 dooiers;
  • 250 g zachte boter;
  • 200 g bloem;
  • zout en suiker worden naar eigen smaak toegevoegd, afhankelijk van de gebruikte vulling (zoet of hartig).

Voorbereiding:

  1. Klop de zachte boter met de suiker en het zout in een mixer tot een luchtig geheel. Voeg vervolgens, terwijl u blijft kloppen, de dooiers één voor één toe.
  2. Voeg hierna de gezeefde bloem toe en kneed een soepel deeg, dat onmiddellijk in metalen vormen wordt verdeeld en een uur in de koelkast wordt bewaard.
  3. Bak de afgekoelde stukken gedurende 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Na afkoelen zijn deze taartjes helemaal klaar voor verder gebruik.

Gistdeeg

Voor degenen die vertrouwd zijn met gistdeeg, helpt het volgende recept u bij het bereiden van heerlijke taartjes:

  • 200 ml melk;
  • 100 g suiker voor zoete producten en de helft voor hartige;
  • 10 g droge gist;
  • 2 eieren;
  • 3 g zout;
  • 500 g bloem.

Mengvolgorde:

  1. Los gist en suiker op in warme melk. Laat het mengsel een kwartier op een warme plaats staan ​​totdat er een schuimend kapje bovenop verschijnt.
  2. Klop de eieren glad en giet ze bij de melk. Voeg vervolgens de bloem in kleine porties toe en kneed tot een elastisch, zacht deeg.
  3. Laat het mengsel een beetje rusten en rijzen. Hierna de massa kneden, vormgeven en taartjes bakken.

Omdat het deeg tijdens het bakken in volume toeneemt, zodat het niet de hele vorm in beslag neemt, moet het net zo dun worden uitgerold als bij pizza.

Choux-gebak

Van soezendeeg kun je prachtige holle producten bakken, die, als je de bovenkant van het deksel afsnijdt, in geen enkel opzicht onderdoen voor taartjes die je in de winkel koopt. Voor één portie deeg heb je nodig:

  • 180 ml water;
  • 60 g boter of margarine;
  • 3 eieren;
  • 2-3 g zout;
  • 150 g bloem.

Hoe het deeg te bereiden:

  1. Giet water in een pan met een dikke bodem en muren, voeg een snufje zout toe en doe de in stukjes gesneden boter. Zet alles op het vuur en breng aan de kook.
  2. Giet alle bloem in één keer bij de kokende vloeistof en roer voortdurend totdat het dikker wordt, zodat het deeg samenkomt tot een klont en er een dunne bloemfilm op de wanden van de schaal verschijnt.
  3. Haal de pan van het vuur, laat het deeg afkoelen tot het warm is en roer dan één voor één de eieren erdoor. Afhankelijk van de maat heb je er meer of minder van nodig. Het deeg met de juiste consistentie moet in een breed lint uit de spatel vloeien.
  4. Doe het deeg in een spuitzak of plastic zak met een afgesneden hoek en plaats de toekomstige taartjes op een bakplaat.
  5. Bak tot het bruin is op 180 graden. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Koel vervolgens af en vul met elke vulling.

Taartjes van soezendeeg kunnen in de vorm van zwanen worden gemaakt. Om dit te doen, moet je, naast ronde stukken, dunne gebogen “zwanenhalzen” bakken, die je vervolgens eenvoudig in een gevulde mand steekt.

Pannenkoekdeeg

Popovers – holle broodjes gemaakt van pannenkoekdeeg zijn ideaal als zelfgemaakte taartjes. Het deegrecept voor hen is heel eenvoudig, maar de kooktechnologie heeft een aantal nuances die niet kunnen worden genegeerd.

Testsamenstelling:

  • 2 eieren;
  • 130 ml melk;
  • 40 g gesmolten boter;
  • 1 snufje zout;
  • 100-120 g bloem.

Zo bak je taartjes van pannenkoekdeeg:

  1. Kneed het vloeibare pannenkoekdeeg uit de gegeven lijst met ingrediënten. Alle componenten moeten warm zijn.
  2. Plaats metalen mallen voor het bakken van cupcakes op een bakplaat in een koude oven, die wordt verwarmd tot de maximale temperatuur (minimaal 250 graden).
  3. Als de oven en de pannen heet zijn, smeer ze dan snel in met olie, vul ze voor de helft met deeg en plaats ze terug in de oven zodat ze geen tijd hebben om af te koelen.
  4. Na 10 minuten zullen ze enorm toenemen en gewoon uit de vormen springen, dan de temperatuur verlagen tot 180 graden en nog eens 10-15 minuten bakken.

Kant-en-klare taartjes lijken op soezendeeg en de neutrale smaak van het deeg past goed bij elke vulling.

Geheimen en trucs

Het bereiden van elk gerecht heeft zijn eigen subtiliteiten en trucs die goed bekend zijn bij ervaren huisvrouwen. Het bakken van zelfgemaakte snackmanden heeft ook zijn geheimen:

  1. Om te voorkomen dat de bodem van zandkoekdeegproducten opzwelt, kunt u de deegstukken vaak met een vork prikken of er droge erwten of bonen in gieten.
  2. Zelfgemaakte taartjes kunnen in de vriezer worden bewaard: van bladerdeeg en gistdeeg – tot 5 dagen, van zandkoekjes tot 30. Ze moeten voor gebruik op kamertemperatuur worden ontdooid.
  3. Als je margarine gebruikt in plaats van boter om het deeg te kneden, dan hoef je geen zout toe te voegen; er zit voldoende van in dit ingrediënt.
  4. Siliconenvormen moeten met deeg worden gevuld als ze al op de bakplaat staan, zodat ze niet vervormen als ze van de tafel worden overgebracht.

En tot slot is het de moeite waard om nog een nuance te verduidelijken: taartdeeg mag alleen worden bereid met verse, hoogwaardige ingrediënten. Het negeren van deze regel kan niet alleen het feest verpesten, maar ook schade toebrengen aan de gezondheid.