Ter ere van de beschermheer van zeelieden, vissers, kooplieden en bankiers worden op Nikulden vis en ritueel brood bereid, en de tafel wordt de hele dag niet gedekt. Begin eerder met de voorbereidingen voor de tafel en verras iedereen met deze Nicolaastaart in de vorm van een gelukskarper.

Producten: bloem – ongeveer 600 gram, verse melk – 300 ml, gist – 1/2 kubus (21 g), suiker – 1 theelepel, eieren – 1, zout – 1 theelepel.

Voor het verspreiden: olie – 2 – 3 druppels, eieren – 1 stuk

Bereiding: Zeef de bloem in een kom en voeg het zout toe.

Los in een aparte kom de gist op met de warme melk en suiker. Als het bubbelt, giet je het mengsel bij de bloem. Voeg het ei en de olie toe en kneed geleidelijk een middelzacht deeg.

Dek af en laat het deeg een half uur rijzen.

Verdeel het afgewerkte deeg in twee delen.

Rol er één iets uit en vorm het lichaam van de vis. Leg het op een bakplaat met bakpapier.

Rol het tweede deel van het deeg uit en snijd de visschubben uit. Schik ze met een lichte overlap.

Vorm de vinnen en de staart van het resterende deeg. Gebruik voor het oog van de vis een olijf.

Laat het brood goed rijzen.

Klop het ei los met de olie en bestrijk het brood.

Verwarm tot 180 graden en bak het tot het klaar is – ongeveer 35 minuten.

Volg het laatste nieuws met BLITZ en op Telegram. Word hier lid van het kanaal