Beauty en Gezondheid

3 gezondheidsvoordelen van het eten van oesters

#image_title
487views

De oesters ze bewonen de zeeën en oceanen en zijn een van de meest interessante en heerlijke mariene delicatessen. Ze zijn gunstig voor het ecosysteem omdat ze verontreinigende stoffen in het water filteren, maar ook voor de mens, waardoor ze veel voordelen bieden voor een gezonder lichaam.

Waar zijn oesters rijk aan?

Oesters zijn ingekapseld in een harde schaal die het grijze en dichte binnenlichaam beschermt, dat uit vlees bestaat en zeer voedzaam is. Ongeveer 100 gram gekookte oesters zijn rijk aan: 79 calorieën, 9 g eiwit, 4 g koolhydraten, 3 g vet, zink, vitamine B12, koper, selenium, ijzer, fosfor, mangaan, riboflavine en calcium. 1 Ze zijn ook een rijke bron van omega-3-vetzuren. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten die het hart en de hersenen beschermen, de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomen en de resolutie van ontstekingen beïnvloeden. 2,3

1. Ze zijn nuttig voor de hersenendankzij het hoge niveau vitamine b12. Een tekort aan de vitamine houdt verband met dementie en de ziekte van Alzheimer, en heeft ook invloed op de geestelijke gezondheid, zoals depressie en zelfmoordgedachten.


2. Ze helpen tegen osteoporose door de aanwezigheid van koper, zink, mangaan en vitamine D in combinatie met calcium. Ze vertragen en voorkomen zelfs botverlies bij oudere vrouwen. Bovendien wordt aangenomen dat het eten van oesters een veel effectiever middel is dan het nemen van supplementen.


3. Hun consumptie beschermt tegen cognitieve achteruitgang, onvruchtbaarheid en hartziektenwaar oesters ook rijk aan zijn selenium. Selenium is een belangrijk mineraal dat verantwoordelijk is voor normale functies in het menselijk lichaam. In hoge doses wordt het als giftig beschouwd, maar het tekort ervan leidt tot de genoemde aandoeningen.

Waar moeten we op letten bij het kopen en bereiden van oesters?

  • Koop geen oesters met beschadigde schelpen;
  • Oesters die na hittebehandeling niet opengaan, moeten worden weggegooid en niet worden gegeten5,6;
  • Een grote hoeveelheid oesters mag niet in één keer worden bereid, omdat het risico bestaat dat ze niet goed genoeg worden gekookt;
  • Wanneer oesters goed gekookt zijn, zijn ze veel veiliger omdat de hittebehandeling bacteriën vernietigt.7;
  • Ze kunnen worden toegevoegd aan soep en pasta met zeevruchten; stoom en breng op smaak met boter en citroen; te bereiden op de grill, vooraf besmeurd met kruiden naar keuze. te serveren met schelpen en gegarneerd met verse kruiden etc.

Zijn oesters gevaarlijk?

Ze zijn een geweldige bron van voedingsstoffen, maar er bestaat ook een risico op voedselvergiftiging omdat ze waarschijnlijk bacteriële besmetting overbrengen, en in de meeste gevallen worden ze rauw gegeten. De bacteriën Vibrio Vulnificus, die daarin worden aangetroffen, kunnen ernstige ziekten en een fatale afloop veroorzaken. Er is geen manier om te bepalen welke oesters besmettelijk zijn en welke niet. Het wordt aanbevolen om tot 48 uur na consumptie te controleren op misselijkheid en braken, hoge koorts, diarree, koude rillingen, enz.4

Referenties:
1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175171/nutriënten
2. https://ar.scienceconnect.io/api/oauth/authorize?ui_locales=en&scope=affiliations+login_method+merged_users+openid+settings&response_type=code&redirect_uri=https%3A%2F%2Fwww.annualreviews.org%2Faction%2FoidcCallback% 3FidpCode%3Dconnect&state=WBquAPBROjxtQlv30WhG1ZzxjOUoUvVvFpQsV3-QaTQ&prompt=geen&nonce=6vP52buycAScsACYPdfx9fReY9bf%2F1skUPnvbIGsecA%3D&client_id=ar
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/
4. https://www.webmd.com/diet/oysters-good-for-you
5.
6. https://www.cdc.gov/vibrio/prevention.html
7.