Beauty en Gezondheid

Een duizend jaar oud mysterie over het drinken van rode wijn is onthuld

#image_title
165views

Wetenschappers uit de VS hebben een duizend jaar oud mysterie onthuld dat verband houdt met het drinken van rode wijn. De nieuwe studie werd uitgevoerd door specialisten van de Universiteit van Californië en gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Deskundigen hebben ontdekt waarom het consumeren van zelfs een kleine hoeveelheid rode wijn tot hoofdpijn kan leiden. Volgens deskundigen ligt de reden hiervoor in de verbinding flavanol, oftewel ‘quercetine’.

Deze verbinding in druiven kan de manier veranderen waarop het lichaam alcohol verwerkt. De samengestelde quercetine in rode druiven komt meer voor bij blootstelling aan veel zon. Dit betekent dat duurdere rode wijnen slechter zijn voor hoofdpijngevoelige mensen dan goedkope wijnen, zegt prof. Andrew Waterhouse van de Universiteit van Californië.

“Als het in je bloed terechtkomt, zet je lichaam het om in een andere vorm, quercetineglucuronide genaamd”, voegde Waterhouse eraan toe.

Rode wijn tegen astma en otitis

Sommige deskundigen staan ​​sceptisch tegenover de nieuwe studie. Professor Roger Corder, een expert in experimentele behandelingen aan de Queen Mary Universiteit van Londen, zei dat het bekend is dat goedkope wijnen meer hoofdpijn veroorzaken, dus het kan nuttiger zijn om enkele van de additieven te bestuderen die daarvoor worden gebruikt.

Er zijn verschillende theorieën over de hoofdpijn die rode wijn veroorzaakt, die tot 30 minuten na het drinken van een kleine hoeveelheid kan optreden. Volgens sommigen zijn het de sulfieten die de duurzaamheid vergroten. Ze zitten echter meer in zoete witte wijnen dan in rode wijnen. Hoewel sommige mensen er allergisch voor zijn, is er weinig bewijs dat zij verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn.

Een andere mogelijke boosdoener is histamine, een stof die vaker voorkomt in rode wijnen. Histamine kan de bloedvaten verwijden en hoofdpijn veroorzaken. Absoluut bewijs hiervoor bestaat echter niet: het is bekend dat mensen uit Oost-Azië alcohol moeilijker verdragen vanwege een gen dat het metabolische enzym aldehyde dehydrogenase beïnvloedt. Het is mogelijk dat hoofdpijn veroorzaakt door wijn een soortgelijke verklaring heeft.

Een glas rode wijn per dag = een uur in de sportschool

Wetenschappers hebben in het laboratorium bewezen dat quercetine indirect de werking van aldehydedehydrogenase kan blokkeren via een van zijn metabolieten. Quercetine wordt echter pas problematisch als het met alcohol wordt gemengd. Het wordt aangetroffen in veel groenten en fruit en wordt zelfs verkocht als supplement vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.Zdrave.to

Vind zdrave.to ook leuk op Facebook, waar je nog veel meer nuttige en interessante lectuur zult vinden!