Beauty en Gezondheid

We maken allemaal deze fout: voordat je de noten eet, moet je…

#image_title
485views

Noten zijn een van de meest geprefereerde voedingsmiddelen voor snelle tussendoortjes. Amandelen, pinda’s, walnoten, kastanjes en andere kun je zo eten, maar ook toevoegen aan diverse gerechten.

4 noten voor een dunne taille voor Ouden

Noten zijn gezonde producten die rijk zijn aan plantaardige eiwitten, waardevolle vetten en vezels. Ze kunnen zowel rauw als na warmtebehandeling worden geconsumeerd.

Het blijkt echter dat we, hoezeer we ook van dit eten houden, er allemaal één fundamentele fout mee maken.

Experts zeggen dat we de noten moeten laten weken voordat we ze consumeren. De reden is dat het anders onmogelijk is om de maximale hoeveelheid voedingsstoffen eruit te halen.

Wat zit er in de ongeweekte noot?

In de natuur moet de noot enkele maanden “leven” om in het voorjaar, als er voldoende warmte en vocht aanwezig is, in de grond te kunnen ontkiemen. De kiemrust van zaden wordt gecontroleerd door fytinezuur of, zoals het ook wel fytaten wordt genoemd.

Ze dienen als de belangrijkste opslagvorm van fosfor in het zaad, die vervolgens wordt gebruikt om de jonge planten te laten ontkiemen.

Hoe weten we dat het vlees bedorven is?

Fytaten komen alleen voor in plantaardig voedsel. Amandelen (als percentage van het droge gewicht) bevatten bijvoorbeeld maximaal 9,5%, paranoten – tot 6,2%, hazelnoten – 1%, pinda’s – tot 4,6%, sesam – tot 5, 5%.

Met andere woorden: het fytinezuurgehalte van granen varieert sterk. Het wordt ook aangetroffen in bonen, linzen, maïs, erwten, rijst, tarwe en andere peulvruchten en granen.

Moeten we de hoeveelheid fytinezuur verminderen? Biologen en voedingsdeskundigen weten al lang dat deze unieke natuurlijke substantie bepaalde mineralen absorbeert, maar nog steeds nuttig is voor het lichaam. Het vermindert de opname van zink, ijzer en kalium, maar dit gebeurt alleen als de noten zelf worden geconsumeerd.

Afhankelijk van het dieet moet u beslissen of u ze wilt laten weken of niet. Met een uitgebalanceerd dieet is dit niet nodig. Maar je moet het volgende weten. Door de noten een nacht te laten weken, wordt het fytinegehalte verlaagd.

Het ontkiemen van zaden vernietigt fytinezuur. Door fermentatie wordt ook het percentage fytaten verlaagd. Als je slechts af en toe noten eet, is het onwaarschijnlijk dat je een mineralentekort in je lichaam krijgt.

Het ketogene dieet en borstkanker: potentiële therapeutische voordelen

Fytinezuur kan zelfs nuttig zijn als het met mate wordt ingenomen, omdat:

– ondersteunt de werking van de alvleesklier en de afscheiding van insuline;

– voorkomt hart- en vaatziekten;

– voorkomt de vorming van nierstenen;

– remt de groei van bepaalde soorten tumoren;

– heeft antioxiderende eigenschappen.

Tegen fytaten!

Mensen die risico lopen op een tekort aan mineralen moeten veel voorzichtiger zijn met zuur en het gebruik van fytaten bij elke maaltijd vermijden.

Voor vegetariërs is het bijvoorbeeld beter om noten te laten weken. Carnivoren hebben het niet nodig. Eigenlijk zijn noten een heel gezond product. Ze zijn rijk aan eiwitten, voedingsvezels en onverzadigd vet.

Waarom kanker steeds meer jonge mensen treft

Maar zoals hierboven vermeld, bevatten noten en granen fytinezuur. Het voorkomt het voortijdig ontkiemen van noten in de natuur, maar heeft een uiterst negatief effect op de opname van ijzer en zink in het menselijk lichaam.

Om deze reden moeten mensen die vatbaar zijn voor osteoporose bijzonder voorzichtig zijn. Om de effecten van fytinezuur te verzachten, is het gebruikelijk om granen, peulvruchten en noten in warm water te laten weken.

Er zijn verschillende en tegenstrijdige meningen over deze kwestie. Het heeft geen zin om noten urenlang te laten weken, aangezien er zeer kleine hoeveelheden worden gegeten. Om fytaten een extreem negatief effect te laten hebben, moeten granen en noten per pond worden geconsumeerd.

Weken kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat pathogene microben en bacteriën die op het oppervlak van noten aanwezig kunnen zijn, zich intensief vermenigvuldigen in een vochtige omgeving bij kamertemperatuur./Zdrave.to

Vind zdrave.to ook leuk op Facebook, waar je nog veel meer nuttige en interessante lectuur zult vinden!