Culinair

Gesneden kaas voor de feesttafel 2025: de beste nieuwjaarsideeën!

#image_title
495views

Aan de feesttafel worden veel verschillende gerechten geserveerd. Er zijn universele: optimaal voor luidruchtige feesten en vriendelijke bijeenkomsten. Gesneden kaas is een van de hapjes die niet alleen een decoratie kunnen zijn, maar ook een smakelijke toevoeging aan wijn. Het indienen kan op verschillende manieren. Welke optie u kiest, is aan de gastvrouw van het evenement.

Inhoudsopgave:

Wat moet er op een kaasplateau staan?

Kaas is een nobele categorie producten. Ze verschillen in smaak, kleur, structuur. Bij ieder drankje kun je een specifieke variant van deze lekkernij kiezen. Zo kies je gemakkelijk een assortiment kazen voor op je bord. Het belangrijkste is om de smaak van de gasten te kennen en rekening te houden met het drankje dat aan de gasten wordt aangeboden.

Het aantal variëteiten is minimaal drie. Kies een oneven getal: 5, 7 of 9. Er wordt ook rekening gehouden met het aantal genodigden. Als het bedrijf klein is, zijn 3 soorten voldoende.

U kunt de vulling selecteren uit de volgende lijst:

  • Halfharde soorten: Maasdam, Emmentaler of Cheddar.
  • Brynza.
  • Zachte varianten (bijvoorbeeld Camembert of Brie).
  • Verse geit.
  • Een van de soorten nobele blauwe kaas: Gorgonzola, Dorblu of Roquefort bijvoorbeeld.
  • Pecorino Romano.
  • Parmezaanse kaas.

Het assortiment wordt gekozen naar goeddunken van de gastvrouw van het feest.

Waarop te serveren

Het product wordt zonder verpakking geserveerd. Ze zijn prachtig gesneden en op een bord geplaatst. Kies een ronde vorm. Modellen met een draaiende basis winnen aan populariteit. Dit maakt het voor gasten gemakkelijker om het gewenste stuk te kiezen.

Er zijn platen met verdelingen in secties. Deze zouden ook een goede optie zijn. Maar als u de presentatie origineel wilt maken, kies dan een soort snijwerk op het bord. Houten gebruiksvoorwerpen winnen aan populariteit. Het ziet er prachtig uit en het materiaal is milieuvriendelijk. Het is niet nodig om een ​​speciaal houten schaaltje aan te schaffen. Je kunt zelfs een snijplank gebruiken. Het belangrijkste is dat het netjes is.

Kazen voor wijn

Rode wijnen zijn de beste partner voor kazen. In tegenstelling tot witte bevatten ze geen tannines, die bitterheid veroorzaken. De beste voorbeelden van combinaties:

  • De volgende wijnen zijn geselecteerd op een fris product met een zure smaak: Muscadet, Alvarinho, Riesling.
  • Sauvignon blanc is geschikt voor geitenmelkproducten.
  • Halfharde variëteiten worden gecombineerd met witte wijnen gerijpt in eikenhouten vaten. Het zou Rhône Viognier, Chardonnay kunnen zijn. Rode wijnen met chocoladesmaak of Cabernet Sauvignon zijn geschikt.
  • Er wordt gekozen voor mousserende wijnen bij Parmezaanse kaas.
  • De sprankelende Italiaanse Franciacorta en Cremant de Loire zijn geschikt voor zachte kazen met een schimmelkorst.
  • Zoete wijn past goed bij kruidige variëteiten met blauwe schimmel. Je kunt kiezen voor zoete Rieslings uit Duitsland of Vin Santo.
  • Voor gerookte variëteiten worden Georgische variëteiten gekozen: Rkatsiteli, Kisi, Mzvane, Kindzmarauli.
  • Kaaskaas past goed bij rode Beaujolais.
  • Mozzarella is compatibel met pinot grigil.
  • Een paar sulguni zal tsinandali zijn.

Maar alle voorgestelde combinaties zijn slechts aanbevelingen. Ze kiezen op basis van hun gastronomische smaak.

Wat te serveren bij een kaasplankje

Gesneden kaas is goed. Maar als je haar alleen zet, zal ze er eenzaam uitzien. Daarom moeten ze een toevoeging eraan kiezen.

Kaasplakken voor de nieuwjaarstafel in de vorm van een kerstboom

Met brood

De combinatie van een knapperig sneetje brood is een mooie aanvulling op de kaas. Ciabatta of stokbrood zijn ook voldoende. Maar kruimels van dergelijke producten kunnen de visuele aantrekkingskracht van de plakjes verpesten. Daarom worden de bakkerijplakken geserveerd in een rieten minimandje. De onderkant is bedekt met een papieren of stoffen servet.

Het is toegestaan ​​om brood te vervangen:

  • lange soepstengels;
  • crackers;
  • broden.

Lange producten kunnen in een glas worden geserveerd.

Noten en fruit

Geschikt fruit:

  1. aardbei;
  2. druif;
  3. peren;
  4. gedroogde abrikozen;
  5. vijgen

Notenvariëteiten: pistachenoten, amandelen of walnoten. Ze worden niet alleen gebruikt als smakelijke toevoeging, maar ook als decoratie.

Vloeibare garnituren voor kaas

Aan het plakje kaas kun je toevoegen:

  • Honing;
  • jam;
  • gelei.

De gekozen jam is bosbessensap, cranberry en peer. Soorten gelei: rode bes, zwart. Honing wordt gekozen vanwege de vloeibare consistentie en niet om gekonfijte honing. Je kunt de smaak van de snack interessanter maken als je met de smaak speelt. Bijvoorbeeld:

  • Vijgenjam wordt gecombineerd met zoute Parmezaanse kaas.
  • Fijne brie met gekruide gelei en pittige smaak.
  • Maasdam met uienmarmelade.

De beste optie is om van alles een beetje te doen, zodat gasten kunnen kiezen.

Handige tips voor het bereiden van plakjes kaas

Een mooie presentatie is de sleutel tot succes. Zelfs psychologen merken op dat als een gerecht aantrekkelijk wordt gepresenteerd, het in de ogen van mensen automatisch smakelijk wordt. Deze techniek wordt gebruikt in restaurants. Daarom wordt zelfs eenvoudige soep in prachtige gerechten geserveerd. Je kunt dit thuis herhalen. Luister maar eens naar deze handige tips:

  • Elk type wordt met verschillende messen gesneden. Dit voorkomt vermenging van smaken.
  • Het gesneden product wordt niet opengelaten; het moet worden afgedekt met huishoudfolie.
  • Voordat de gasten arriveren, worden de plakjes op een koele plaats bewaard. Maar binnen 30 minuten. Vóór aanvang van het feest wordt het bord in een kamer op kamertemperatuur geplaatst. De film wordt niet verwijderd. Binnen een half uur krijgt de kaas een aangename consistentie en verschijnt er een aangenaam aroma.
  • Spiesjes worden naast de kaas geplaatst. Met hun hulp zal het nemen van stukken handig en hygiënisch zijn. In het restaurant worden messen of keukengerei geserveerd om te snijden. Hun variëteit hangt af van het type product. Thuis kun je het met een simpele vork en mes meenemen. Volgens de etiquette wordt Chechil met de handen gegeten. Zachte kazen worden met een lepel genomen of op brood uitgesmeerd.
  • De kazen worden in de volgende volgorde op het bord gelegd: van zachte tot harde varianten, van jong tot belegen. Er wordt een kleine afstand tussen hen aangehouden. Dit voorkomt vermenging van smaken. Voor een rond bord of bord is een indeling met de klok mee geschikt.
  • Kaas met een wrongelconsistentie wordt geserveerd in kleine bordjes op een steel. Je moet in elk een lepel doen.
  • Als de kaaskop groot is (minimaal 300 g), wordt deze in zijn geheel geserveerd.

Als het bord (bord) groot is, kun je het volgende ontwerp maken:

  1. Noten, fruit, sauzen en bessen worden in het midden geplaatst.
  2. Leg de crackers op de rand.

Bij het leggen is het niet nodig om zich aan strikte asymmetrie te houden. Lichte nalatigheid is een prioriteit.

De beste combinaties van kazen en voedingsmiddelen:

Naam van de kaassoort Beste combinatie
Elke variëteit Honing. Dit is een universeel ingrediënt. Het past bij elk product in deze categorie.
Brie, camembert Peren, bramen, aardbeien, bosbessen.
Blauwe variëteiten Ananas, stengel bleekselderij, kiwi.
Parmezaanse kaas Abrikozenconfiture, balsamicosaus, kweeperenjam.
Mozzarella Kers. basilicum.

Het snijden is van groot belang. Dunne symmetrische platen zullen niet werken. Elke kaas heeft een individuele aanpak:

  • Parmezaanse kaas wordt met de hand in ongelijkmatige stukken gebroken.
  • Emmentaler wordt geserveerd in de vorm van stokjes.
  • Geitenkaas wordt als ronde kop geserveerd.
  • Camembert krijgt het uiterlijk van wiggen.
  • Gorgonzola wordt in plakjes gesneden.

Om een ​​kaasplateau te maken, moet je 5 varianten van dit zuivelproduct gebruiken. 3 is niet genoeg en 7 is teveel. Houd er rekening mee dat een grote hoeveelheid zal leiden tot een mengsel van geuren. Snijd volgens het volgende schema: 50 g product voor elke gast.

Kaasplakken zijn een veelzijdig, bevredigend voorgerecht. Het is geschikt voor zowel een groots evenement als een klein familiefeest. Een mooie presentatie zal alle aanwezigen plezieren en zal aangename herinneringen aan de avond achterlaten.