Pizza is een van de meest populaire gerechten ter wereld, die niet alleen eetlust, maar ook dorst veroorzaakt. De aantrekkingskracht ligt in de combinatie van verschillende ingrediënten zoals kaas, tomatensaus, vlees, groenten en kruiden, waardoor een unieke smaak en aroma ontstaat. Er zit echter ook veel zout in.

“De grote hoeveelheid natrium in de samenstelling draagt ​​bij aan het vasthouden van water in het lichaammet als resultaat uitdroging en zwelling. Dit is merkbaar de volgende dag of tot een paar uur na het eten van de maaltijd”, legt voedingsdeskundige Maria Kapralova uit.

Het feit is dat veel soorten pizza bevatten vleesingrediënten, zoals pepperoni of worstjes. Hieronder vallen ook kaas, spek en kipfilets, die veel zout bevatten. Naast natrium bevatten deze voedingsmiddelen eiwitten en vetten, waarvoor veel vocht nodig is om door het lichaam te worden afgebroken.

Extra ingrediënten zoals olijven, ingemaakte champignons, augurken en ansjovis dragen ook bij aan uitdroging. Op zichzelf zijn ze, in kleine hoeveelheden, nuttig, maar hun combinatie kan het lichaam beschadigen.

Deeg maakt het nog erger. Tarwemeel van hoge kwaliteit in gescheiden vorm is pure glucose, dat wil zeggen suiker. Koolhydraten in grote hoeveelheden leiden tot een piek in insuline in het bloed, wat ook het geval is veroorzaakt dorst. Het lichaam probeert de situatie en de verhouding van zouten en vloeistoffen te stabiliseren door het bloed te zuiveren en tegelijkertijd de nieren te belasten.

Insuline is een eiwithormoon dat in de alvleesklier wordt geproduceerd. Het is verantwoordelijk voor het metabolisme van koolhydraten en eiwitten in veel weefsels van het lichaam. De belangrijkste rol ervan in het menselijk lichaam is het leveren van de energie die we uit voedsel halen aan de cellen.

Daarom is het erg belangrijk om te onthouden dat je na de pizza voldoende water moet drinken, zodat het lichaam gemakkelijker met een dergelijke hoeveelheid zout kan omgaan.

Kortom, trek in pizza is normaal, gerelateerd aan het verhoogde zoutgehalte van het gerecht. Het is echter beter om te kiezen voor minder vette versies van gistvrij deeg met minder koolhydraten.

Volg het laatste nieuws met BLITZ en op Telegram. Word hier lid van het kanaal